Neuro-optometrie
Neuro-optometrie richt zich niet alleen op het oog zelf (‘is het oog gezond’), maar vooral op een goede aansturing van de ogen door de hersenen en op een goede verwerking van visuele informatie door de hersenen.
Gezonde ogen, maar toch problemen met kijken…
Veel mensen die bij IBalance komen, hebben al eens een oogmeting gehad of zijn oogheelkundig onderzocht. Ze krijgen vaak te horen dat de ogen scherp kunnen zien en gezond zijn. Maar dit is niet het enige wat nodig is om goed te kunnen kijken. Als je hersenen en je zenuwstelsel de ogen niet goed aansturen, dan kun je last krijgen van dubbelzien, een onstabiel beeld, wazig zien, etc. Dit kan komen doordat:
- je visueel systeem zich niet goed ontwikkeld heeft gedurende je eerste 7 levensjaren (dit kan een oorzaak zijn van lees- en leerproblemen)
- er iets met je gebeurt dat je hersenen en zenuwstelsel ontregelt (bijvoorbeeld een hersenschudding)
Hoe je kijkt bepaalt je gedrag en hoe je je voelt
Visuele problemen hebben een grote impact op je ontwikkeling, je gedrag en hoe je je voelt. Functioneert je visueel systeem niet goed in je kindertijd, dan kun je daardoor mogelijk minder goed meekomen op school of minder makkelijk meedoen aan bepaalde sporten. En als je visueel systeem ontregeld raakt, dan verlies je het overzicht, raak je overprikkeld of krijg je moeite met concentratie, duizeligheid en computerwerk.
Neuro-optometrie pakt dit soort problemen aan door:
- je hersenen te leren om je ogen goed aan te sturen
- je hersenen te leren om visuele informatie goed te verwerken
- je hersenen te leren om verschillende informatiestromen goed af te stemmen, zoals visuele informatie met het evenwichtsorgaan en nekspieren. Dit is belangrijk bij duizeligheid en evenwichtsproblemen.
- verschillende gebieden van je brein te verbinden door ze gelijktijdig te stimuleren. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld multitasking, zoals bij het autorijden zien wat er op de weg gebeurt, schakelen en een ambulance met sirene horen aankomen.
- verbeteren van je oog-lichaamscoördinatie