Visuele burnout
Een visuele burnout kan ontstaan door overmatig gebruik van beeldschermen. Een lange tijd op korte afstand naar een tweedimensionaal vlak kijken is onnatuurlijk en geeft visuele stress. Houdt deze stressvolle situatie te lang aan, dan kan dit leiden tot een visuele burnout.
Klachten
Dit uit zich in één of meerdere van de volgende klachten:
- Moeite met focussen en de tekst op korte afstand scherp blijven zien
- Moeite met vlot wisselen van kijkafstand
- Slechte concentratie
- Onstabiel beeld
- Vaak hoofdpijn of migraine
- Duizeligheid en moeite met balans
- Moeite met deelname aan het verkeer
- Gevoel alsof het blikveld vernauwd is
- Moeite met bewegend beeld
Wat doet visuele training?
Visuele training leert de hersenen om de ogen goed aan te sturen en om de informatie goed te verwerken. Het visueel systeem rust op vier pilaren: oogmotoriek, scherpstelvermogen, goed richten van de ogen en het visueel systeem in relatie tot de andere zintuigen en coördinatie. Bij IBalance komen deze vier onderdelen bij elke trainingssessie aan bod. Dit is belangrijk voor een goed en langdurig resultaat. Vervolgens ga je hier thuis mee aan de slag. Door herhaling leert je hersenen, legt het verbindingen aan en ontstaan een robuust kijksysteem.
Bril en contactlenzen
Naast oefeningen speelt ook een juiste bril- en/of contactlenscorrectie een rol. Bij IBalance wordt dit voorafgaand aan de trainingen en tussentijds gemeten. Er wordt niet alleen gelet op scherp zien, maar vooral op comfortabel zien: de sterkte waarmee je met het meeste gemak kunt kijken.
Bij intensief gebruik van beeldschermen is ook belangrijk om te letten op houding, tussentijdse pauzes en de manier waarop er naar het beeldscherm wordt gekeken. IBalance geeft hier advies in.