Hieronder worden een aantal klachten beschreven die voorkomen bij een kijksysteem dat niet in balans is. Vaak kan ik met op maat gemaakte Optometrische Visuele Training voor vermindering van de klachten zorgen. De vragenlijst geeft een nog uitgebreider overzicht van voorkomende klachten.

Vermoeide ogen en hoofdpijn/migraine

Wanneer de ogen niet goed samenwerken dan kost het kijken moeite. Dit geeft vaak vermoeide ogen en kan hoofdpijn tot gevolg hebben. Vaak is iemand met deze klachten al eens bij een opticien of oogarts geweest. De ogen zijn gezond en er is geen (andere) brilcorrectie nodig. Toch zijn er klachten. Ik onderzoek op een dynamische manier de verschillende aspecten van het kijkproces: of de ogen met gemak een bewegend object kunnen volgen, of ze goed zijn uitgelijnd, of ze vlot kunnen wisselen van kijkafstand, of de ogen diepte kunnen zien en ook hoeveel inspanning het allemaal kost.

Duizeligheid en balansproblemen

Visuele input is gekoppeld aan het evenwichtsorgaan. Wanneer je het hoofd kantelt, zorgt het evenwichtsorgaan ervoor dat het beeld als recht wordt waargenomen. Wanneer de visuele input niet klopt met de werkelijkheid, dan krijgt het evenwichtsorgaan een verkeerd signaal. Dat kan duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Zo ook bij een instabiel kijksysteem. Dit geeft een onrustig beeld en kan door het lichaam als beweging worden waargenomen, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Met Optometrische Visuele Training brengen we het kijksysteem in balans, zodat het evenwichtsorgaan weer de juiste visuele input krijgt.

Lees- en leerproblemen

Om goed te kunnen lezen en leren, moet iemand allereerst goed kunnen kijken. Wanneer visuele informatie niet goed binnenkomt omdat het kijksysteem niet in balans is, dan kunnen problemen optreden als: snel de regel kwijtraken, letters en cijfers omdraaien, niet vlot kunnen lezen en moeite met spelling. Vaak krijgt iemand met deze problemen de diagnose dyslexie. Dit kan daadwerkelijk het geval zijn, maar het kan ook (deels) aan de samenwerking tussen de ogen liggen. In dat geval kan ik helpen met Optometrische Visuele Training. In de vragenlijst staan nog meer symptomen die kunnen duiden op een kijksysteem dat niet in balans is. Vul de vragenlijst in om te kijken of je jezelf of jouw kind hierin herkent

Concentratieproblemen

Concentreren is lastig wanneer het beeld onrustig is. Een instabiel kijksysteem kan een wiebelend beeld geven (letters die dansen), moeite geven met het scherpstellen op verschillende kijkafstanden en maken dat iets vaker gelezen moet worden voordat het opgenomen wordt. Dit kan heel frustrerend zijn en het plezier in werk of school wegnemen.

Moeite met snel scherpstellen

Met de komst van beeldschermen (computer, tablet, smartphone) is het aantal klachten met snel scherpstellen op verschillende kijkafstanden enorm gestegen. Het voor lange tijd kijken naar een tweedimensionaal vlak veroorzaakt verkramping van het visueel systeem, waardoor het scherpstellen op verschillende kijkafstanden niet vlot lukt. Iemand kan problemen hebben met autorijden na een dag kantoorwerk. Of een kind geeft aan dat zij/hij de letters op het bord regelmatig niet goed ziet nadat hij/zij nabijwerk heeft gedaan.

Klachten na hoofdtrauma of whiplash

Door een hoofdtrauma of whiplash kan je oogsamenwerking verstoord zijn geraakt. Dit kan leiden tot diverse klachten, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien en overgevoeligheid voor licht. In het geval van een hersenschudding kunnen deze klachten blijven bestaan na een herstelperiode. Door verstoorde oogsamenwerking is het lastiger om deel te nemen aan het verkeer, computerwerk te doen of je in drukke ruimtes met veel visuele informatie te begeven.

Overbelasting door beeldschermwerk

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een beeldscherm op het werk en op school. Daarnaast wordt de smartphone volop gebruikt. Dit vraagt een manier van kijken die heel onnatuurlijk voor ons is. Het kijksysteem is namelijk gemaakt om in de ruimte te kijken en niet langdurig naar een tweedimensionaal vlak op korte afstand. Het leidt tot een verkramping van ons visueel systeem. Om het beeld scherp te houden, spant het lichaam ook nek-, schouder- en kaakspieren aan. Vaak gaat het heel lang goed, maar op een gegeven moment zijn de compensatiereserves op. Er ontstaan allerlei klachten, zoals hoofdpijn, nek- en schouderpijn, moeite met snel scherpstellen, concentratieproblemen en vermoeidheid. Dit kan zelfs resulteren in een visuele burn-out.

Lees meer over onderzoeken en behandelingen